Noticies Grans

ENS MENGEM ELS GELATS

Ja s’ha acabat el curs i els infants de 2-3 aniran a l’escola de grans, només queda un dia per acomiar-nos i hem decidit que avui ens mengem els gelats que van fer l’altra dia. Hem compartit aquest moment tots plegats amb molta tranquil.litat esperant que arribi demà!!

FEM GELATS

En aquest últims dies per acabar el curs he fet  la proposta de fer gelats amb iogurt i colorant alimentari. Cada infant ha fet el seu gelat agafant amb una cullera del plat i omplint el seu got. Després hem anat a la cuina i els hem posat al congelador… Ara ens hem d’esperar per menjar-nos-els.

PINTEM PLATS DE CARTRÓ

Per guanir la placeta de l’escola per final de curs el cicle 2-3 han pintat amb pintura plats de cartró amb pintura. Cada infant ha triat el gotet del color que volia fer servir per decorar el seu plat. Una vegada s’han assecat hem engaxat  una foto de cada nen/a i les hem penjat perquè les famílies les agafin de la placeta quan acabi la festa.

SAFATES AMB COLORANT

Hem fet una proposta diferent per jugar amb aigua. Hem disposat safates a sobre de les taules i hem afegit colorant alimentari de color groc, vermell i blau. Hem vist com l’aigua es tornava de aquest colors i hem jugat introduint petxines, flaneres, embuts i coladors.

DISSENYEM VENTALLS

El cicle 2-3 ha dissenyat cadascú el seu ventall i així tenir un petit record el seu pas per l’escola Sol,Solet. Cada infant ha triat el color de retolador amb els qual volia decorar-lo.

JOCS D’AIGUA

Després de fer la pancara els infants han acabat pintant-se tot el cos. Així que hem anat directes a la zona d’aigua i hem dutxat per treure’ns la pintura i continuar jugant una bona estona.

PANCARTA FINAL DE CURS

Per guarnir el pati per la festa de final de curs el cicle 2-3 ha dibuixat amb pintura a sobre d’una tela. Una vegada han acabat hem explicat que la seva creació la farien servir com pancarta per engaxar fotos d’ells i elles des de que van començar a l’escola.

FEM FANG

Hem proposat als infants fer fang oferint-les canyes, macarrons i escura pipes per afegir a la seva “obra”. El resultat ha estat a la vista de les families que han pogut veure i agafar la creació del seu fill i/o filla.

  JOCS D’AIGUA

Com cada curs a l’estiu fem jocs d’aigua a l’escola. Som moments per gaudir, refrescar-se i així tolerar millor la calor. Ens ho hem passat genial!!!

FEM UNA PLANTADA A LA SOPHOS

Continuant amb el projecte que fem  conjuntament amb la residència de gent gran Sophos, l’escola ha comprat plantes aromàtiques per tal de compartir amb els avis i les àvies aquesta proposta. Cada vegada que anem a visitar-los tots/es ens reben amb molta alegria mostrant la seva disposició i això engreca molt als nostres infants. Després d’acabar la plantada hem sortit al exterior una estona i ens hem menjat uns bastonets abans de tornar a l’escola.  Durant el curs hem gaudit molt de totes les trobades que hem pogut fer amb aquest centre.

REGUEM EL PATI

A l’escola els infants participen en tot el que és el dia a dia, per això hem demanat ampolles petites a les famílies per regar el nostre jardí. Durant el curs també ho han fet amb la manega, però sens dubte amb els potets poden agafar l’aigua dels gibrells i gaudir ficant les mans, regant i fins i tot tirar i tirar-se l’aigua per sobre.

AUDICIONS

El cicle 2-3 s’ha reunit en la clase lila per veure una proposte d’audicions. Els infants s’han assegut a terra amb la classe a les fosques. La Montse ha encès una llumeta i ha començat amb l’audició de “La Mosca”. També s’han fet les audicions de “L’ Òpera”, “L’Ocellet”, “La Gallina Policana” i “Fora d’aquí horrible Monstre Verd”. Durant tota la sessió la concentració ha estat absoluta i una vegada s’ha acabat l’activitat ens han demanat més. Ha estat tot un èxit!!

FESTA MAJOR

Amb motiu de la Festa Major de Sant Joan Despí a l’escola hem fet diferent propostes. El cicle 2-3 ha ballat “La Patum” a la classe blava. Els infants estaven molt motivats seguint el ritme de la música amb el moviment del peus.

També hem guarnit el pati amb garlandes perquè estigui ben bonic i així poder celebrar la nostra festa com cal!

El dia senyalat tota l’escola ha sortit al pati i hem fet la nostra revetlla particular. Ens hem menjat les coques que han van fer les famílies al taller el dia d’abans i hem ballat gaudint de aquest moment amb tots i totes.

RECOLLIM COLS I PASTANAGUES

Deprés de continuar cuidant i regant el nostre hort  hem fet la segona collita. Hem tornat a recollir  pastanagues que ja haviem crescut i cols que han necessitat bastant temps per créixer. Els infants han mostrat la seva satisfacció en el moment que treiem “els nostres fruits”.

TALLER DE BANDEROLES

Amb motiu de celebrar a l’escola la Festa Major de Sant Joan Despí, els infants de les classe verda, blava i lila han fet una proposta, un taller de banderoles per guarnir es nostre vestíbul. El resultat ha estat espectacular, cada banderola diferent creades pels nostres nens i nenes.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

TALLER D’ELEMENTS NATURALS

La classe blava i la classe lila han sortit al pati per a fer un taller amb elements naturals. Els infants han triat l’elements que volien pintar aixì com també els colors del que han decidit pintar les fulles, pinyes, branques, garrofes… Una vegada havien acabat portaven els pinzells i els elements a les safates corresponents.

DANSES AL VESTÍBUL

El cicle 2-3, la Classe Lila i la Classe Blava hem sortit al vestíbul de l’escola tots plegats per fer danses amb diferents ritmes i moviments. També hem posat la cancó de “La Barca”i els infants i les educadores hem representat tots els moviments d’aquesta. Quan fem aquest tipus de propostes acostumen a participar plenament mostranr molt d’interès

 

PROJECTE DE L’HORT

Com ja aneu veient cada dia, l’Hort està maquíssim a la primavera i gràcies a les darreres plujes hem pogut observar com les nostres verdures i hortalisses van creixent i agafant forma. Durant aquest mes hem anat recollint maduixes i enciams i avui també ens hem atrevit amb les pastanagues, que tot i no ser gaire grans, ja es poden menjar i ens ha fet moltíssima gràcia veure-les sortir de la terra.

A més, hem convidat a la Nati, l’àvia de l’Oliver, que ja ens va ajudar a plantar la primera vegada i, avui que serà la última del curs, no podíem fer-ho sense ella. Ha estat remenant la sorra i ens ha fet participar molt de plantar els pebrots, les tomaqueres cherry, els carbasons i el meló!!

Estem desitjant que s’agafin fort al nostre Hort i d’aqui a unes setmanes comencem a veure els fruits.

Moltes gràcies, Nati, sempre és un plaer tenir-te amb nosaltres i poder aprendre tant de tú.

AHIR VAM DONAR PER INAUGURAT EL MENJADOR PRIMAVERA- ESTIU!!!

És un plaer poder menjar a l’aire lliure i gaudir del sol, l’aire, els ocellets….

PROPOSTES DE CICLE PER SANT JORDi

LA LLEGENDA DE SANT JORDIEns reunim tots els infants en la classe blava i la Cristina ens explica la Llegenda que tanta expectació crea. El Drac , Sant Jordi i la princesa son personatges molt carismàtics i captivadors. Desprès d’escoltar atentament l’història, la Cristina treu les capsetes i gaudim plegats cantant les cançons típiques del conte. També presentem les titelles de les que podrem gaudir durant aquest dies.

INTERPRETEM ELS PERSONATGES: Sortim al vestíbul a jugar amb els complements i ens convertim en dracs, princeses,reis, Sant Jordis…o una barreja de tots plegats!!

Amb musiqueta per ambientar, juguem, representem i deixem anar la imaginació!! Això sí, també tenim temps de fer el nostre petit àpat de mig matí…a la taula rodona hi ha fruita!!

 

MURAL DE SANT JORDI PER GUARNIR EL VESTÍBUL: Aquesta era una tasca que ens van reservar per als grans de l’escola i que serviría per decorar l’estructura gran que hi ha al nostre vestíbul; així que ens vam posar a treballar i vam montar un taller de pintura amb pinzells, rodets, esponges i taps al nostre pati, per inspirar-nos amb l’aire lliure i les plantetes que ens envoltaven.

PUNT DE LLIBRE PER REGALAR A LES NOSTRES FAMÍLIES: Va ser una altra proposta conjunta que vam portar a terme relacionada amb la Diada; però els infants no van fer un punt de llibre directament, sino que a ells els hi vam proposar una experimentació amb plantes aromàtiques: romaní, sàlvia, espígol, anís i llorer. Després de jugar una bona estona i de fer les accions que se’ls hi ocorrien, van enganxar-les en paper adhesiu, els quals nosaltres hem retallat per poder regalar els punts de llibre.

PROJECTE DE MÚSICA

Durant aquest segon trimestre hem pogut gaudir de dues sessions diferenciades de música, a part de les capsetes que vam fer per l’hivern i de l’audició de cds a la classe:

  • Dansa del Gat i Rap del Llop

Durant el Carnaval vam proposar aquestes dues danses per treballar l’expressió corporal i on els infants havien de caracteritzar-se amb els persontages;  primer amb uns gats i gates, pintant-nos uns bigotis i anant a quatre grapes per tot el vestíbul.

Després posant-se les gorres per fer de cantants de rap i entre tots i totes cantar el Rap del llop que ja haviem escoltat anteriorment a la classe i ballar al ritme de la cançó.

  • WIMOWEH.

Una sessió que consta de dues parts, una d’audició on els infants són expectadors del que està passant i una altra on han de fer una dansa seguint unes consignes clares…van participar molt i la vam repetir un parell de dies.

L’audició del Lleó:

Dansa del SIYAHAMBA:

En l’última sessió vam presentar uns instruments per deixar a la classe, els quals simulen els sons africans que són els que predominen en les dues cançons que haviem estat treballant.

 

EL CONTE VIATGER

El Conte Viatger és un projecte que portem a terme al cicle 2-3 anys, i com ja sabeu, consta d’un prèstec de contes de l’escola cap a casa i a la inversa per apropar la lectura als nostres infants i fomentar-la amb el recolçament de les famílies.

Aquest projecte ha agafat forma de Ratolí i de bosseta, que van sortir d’una maleta que té la Montse i que sempre que la porta hi ha una sorpresa a dintre…

Ens vam reunir les dues classes per veure en què consistia… la Montse ens va explicar un conte d’un Ratolí i seguidament ens va presentar als nostres ratolins amb les bossetes per cada classe.

A partir d’aquest dia, cada divendres, un nen o una nena de la classe serà l’escollida per triar un conte de la nostra Biblioteca d’escola i emportar-se’l a casa seva, on podrà gaudir de la seva lectura amb la seva família i de la companyia del Ratolí de la classe. El dilluns hauràn de tornar el conte de l’escola, el Ratolí i portar un conte de casa que vulgui compartir amb els companys i les companyes de la classe durant uns dies.

Els nostres infants estàn emocionats amb la idea i des de que vam començar a treballar-ho està sent un èxit!!

PROPOSTES DURANT EL CARNAVAL

Com ja sabeu, el Carnaval el treballem d’una manera molt lliure, experimental, proposem espais per disfressar-se i per caracteritzar-nos però sempre desde la voluntat de l’infant. 

Com a cicle hem sortit a jugar als diferents racons del vestíbul i tothom a participat bastant de la gresca…però anivell més plàstic volem destacar aquestes dues propostes que vam portar a terme les dues classes de grans.

  • SESSIÓ AMB GLOBUS, SERPENTINES I CONFETTIS: on vam buidar les dues classes per convertir-les en espais d’experimetnació gegants, la Classe Lila en un taller de confettis amb aeronfix i la Classe Blava en un espai ple de globus i serpentines per jugar:

  • TALLER DE MARAQUES: on vam poder crear, cadascú, la seva maraca que més tard faríem servir per fer una rua pel nostre pati i convidar als petits i petites de l’escola a la Gran Festa de Carnaval que vam celebrar tots junts al vestíbul.

Una feina molt acurada i de molta precisió per poder encaixar els cigrons i les llenties pel coll de l’ampolla; alguns feien servir culleres i uns altres optaven per ajudar-se amb les mans… per després decorar-la amb gomets de colors.Van passar una bona estona concentrats i concentrades!!

PROJECTE DE L’HORT

El cicle de Grans ja podem dir que tenim l’Hort en marxa!!

Durant el mes de febrer hem pogut començar a treballar amb els nostres infants el Projecte de l’Hort, i a continuació podreu veure com ho hem plantejat.

Un matí ens vam reunir totes a la Classe Blava i la Cris tenia preparada una sorpresa:

El titella Hortelà ens va dir que ja teniem preparats els materials per anar a treballar a l’hort de l’escola, i ens va deixar un conte, Jo, pagés, que vam poder veure.

Després tothom amb l’abric i al Pati a veure que havíem de fer!!

Necessitavem pales per treure les fulles seques i posar l’adob, i eines per picar i remenar la sorra.

Tothom es va posar mans a l’obra!! i vam crear un bon equip de treball.

Vam deixar reposar la sorra i uns dies després va arribar el moment de fer la primera plantada de l’any. Tots i totes volien participar i van haver de fer un gran exercici d’espera per poder col·laborar.

Cols, pastanagues, cebes i enciams que anem regant durant les setmanes i que, si feu una ullada, ja comencen a agafar forma.

Ha estat un regal per a l’Oliver poder compartir aquesta experiència amb la seva àvia, Moltes Gràcies, Nati , per la teva dedicació i paciència.

EL NINOT DE NEU

Aquest segon trimestre hem centrat el nostre treball de cicle al voltant d’un conte que es diu El Ninot de Neu, de Raymon Briggs. Aquest conte ens apropa a l’hivern i al fred i a part, ens explica una història de màgia i amistat.

Vam presentar el conte, vam fer una sessió de cine on vam poder veure el curtmetratge  a la pantalla de l’ordinador i vam crear una sessió d’experimentació conjunta on el material a observar i manipular seria el GEL.

Vam convertir el vestíbul en una sala d’experiments, trobaven diferents safates amb gel picat, amb glassons i amb blocs de gel que tenien coses atrapades a dintre…

Els infants, en veureu, van apropar-se amb moltíssima curiositat i van posar-se a intentar treure les coses que veien congelades, a manipular els glassons, a fer trasvassaments…un munt d’accions que els hi van donar l’oportunitat de comprovar com canvia l’aigua de forma amb el fred i la calor i quines conseqüències tenen les seves accions en cada element…

La proposta va ser tot un èxit, el grup va estar molt engrescat i vam gaudir d’un matí amb força concentració i  tranquil·litat.

 

 

PINTURA SOBRE PAPER D’ALUMINI

El primer taller d’aquest any nou ha estat la pintura d’un mural d’hivern, hem fet servir els colors freds que ens apropen a aquesta estació, el blanc, el lila i els blaus que podrem plasmar a sobre d’unes bandes de paper alumini platejat.

La Loli ha preparat unes taules al passadís amb els papers per poder pintar i les pintures a dintre de pots de vidre per compartir i per poder agafar si ho preferim…hem fet servir pinzells finets i la veritat és que els traços eren acurats i el resultat maquíssim…els podreu veure penjats a les nostres classes!!

MATÍ D’AUDICIONS

Hem tornat de les vacances de Nadal amb molta energia i amb ganes de començar a treballar moltes coses juntes. Aquest matí vam plantejar apropar-nos a l’hivern amb unes Audicions.

La Montse ens espera a la classe Lila que ha preparat per l’ocasió; matalassos al terra per a seure i una llum tènue per crear un ambient de relax i penombra idoni per escoltar i sentir la música, i és que avui anem d’expectadors. Una música que acompanyem amb algun element que balla, que surt,  o que sorpren… Amb aquestes imatges ho entendreu millor:

Audició del Vent:

Mentres sona la melodia, de la caixa surten plomes que es mouen al ritme de la musica i deixen pas a la Titella del Vent que vola per la classe i per sobre dels nostres caps, vola suau i després ràpid i finalment es torna a amagar a la caixa d’on surtia…

Audició Plou i fa sol:

Sona la melodia i de la capseta surten els elements de la pluja i del sol.

Audició de la Ballarina:

S’apaguen tots els llums i només amb la llum d’una lot enfocant una capseta se sent una melodia i s’obre la capseta on balla una Ballarina i comencen a ploure a sobre bombolles de sabó…es crea un efecte màgic!

NOTÍCIES DEL MAG SADURNÍ

El Mag Sadurní ens ha enviat a les seves ajudants a explicar-nos que viu a la Torre de les Creus i que es passa el dia estudiant el moviments dels estels!! Ens han convidat a visitar-lo allà aquests dies de vacances i ens han ensenyat la seva cançó!

TALLERS DE CICLE AL DESEMBRE

Amb motiu del Nadal les dues classes de 2 a 3 anys vam decidir treballar conjuntament per realitzar els diferents tallers plàstics que han ocupat aquest mes:

La postal de Nadal amb pintura i bales:

Els portaespelmes de Nadal, que ens acompanyaran en el dinar de NADAL i ens emportarem a casa:

I els vitralls amb paper de seda i gots de gomets per decorar d’hivern:

 

 

 

TASTET DE FRUITES DE LA TARDOR

El darrer divendres del mes de Novembre vam fre una proposta conjunta al vestíbul; vam fer un tastet amb les fruites que haviem comprat uns dies abans a la sortida del mercat.

Algunes ja les coneixíem i unes altres ens resultaven menys familiars, així que aquest dia vam tenir l’oportunitat de veure com eren per dins i per fora, de tocar, manipular, llepar-les, tastar les que ens venien de gust…

Cadascú podia triar en quina o quines taules volia participar i ha estat molt interessant veure com s’organitzaven quan veien que hi havien molts nens i nenes a una taula per marxar a l’altre, com compartien els estris, els trossos de fruita…

Amb les llimones i les taronges podien tastar-les a rodanxes, a trossos, i fer sucs per beure.

Les magranes les podien desgranar i tastar, i els moniatos que havíem cuinat prèviament, els podien pelar i menjar.

Ha estat un matí molt profitós, i els infants han gaudit de valent!!

 

EXCURSIÓ A AGAFAR FULLES

Avui hem anat d’excursió a la Residència Sophos, són els nostres veïns i veïnes, i serà la primera de moltes visites que ens farem mutuament.

A la casa dels avis i àvies, tenen un pati molt gran i amb una bona varietat d’arbres i plantes, així que hem anat a recollir les fulles seques que han caigut, però hem trobat moltes altres coses interessants per emportar-nos també, com ara tronquets i branquetes, pinyes, olives, llimones… i hem passat un matí ben maco compartint l’estona amb les senyores i senyors que sortien a prendre el sol… fins i tot hem visitat la perruqueria de la Residència!!

Ha estat una experiència molt enriquidora i se’ns ha fet curta l’estada, així que ja estem planejant la següent visita!!

TALLER DE PANELLETS

Per inaugurar el nostre projecte de Tallers de Cicle, hem fet un taller de cuina, en concret de fer panellets ja que estem a la Tardor i són un element imprescindible en aquesta Festa Tradicional.

La Loli ha preparat el taller al vestíbul i ha anat fent la proposta amb grups reduïts, formats per 3 o 4 infants de cada classe,mentre la resta es queden a dintre de l’aula jugant, mirant contes i esperant el seu torn per poder sortir a participar.

Per començar, el primer grup ha fet la masa dels panellets aixafant la patata bullida i han afegit el sucre i l’atmella. Després han barrejat bé per poder fer  les boletes.

Cada infant ha fet un parell de panellets, agafant un a mica de masa, modelant una boleta i després afegint un “lacasito” per guarnir. Han estat molt atentes per fer allò que els demanava la Loli i en moltes ocasions, a més de crear els seus panellets, també se’ls menjaven!!

Finalment han portat els panellets a la cuina, on la Marta i la Sònia, les nostres cuineres, els han ficat al forn.

Quan estaven fets els hem anat a buscar i hem ensenyat a la classe com havien quedat de xulos!!

L’escola feia molt bona oloreta!! Així que quan els tasteu us animareu a fer-los a casa, ja veureu que els vostres petits i petites seràn molt bons ajudants!!

L’ADAPTACIÓ

El període d’adaptació, és un procés important per acceptar els nous canvis, tant per als infants que ja son de l’escola, com per als que venen a formar part de la nostra família. Tornem de les vacances i ens trobem amb companys/es coneguts/es, d’altres per conèixer…espais nous, noves educadores i d’altres no tant, i sobretot l’esforç que suposa començar  la nova rutina ja oblidada a l’estiu.

Aquest és un petit recull del que va passar els primers dies a on es podia respirar la calma  i les ganes de establir noves relacions.